Artroza kolena

Mami se je pojavila artroza kolena na obeh nogah

Mami so diagnosticirali izvid o slikanju kolena in zapisali, da je načeta artroza kolena vidna na obeh kolenskih sklepih. Ravno smo se odpravljali na krajše počitnice.

Sedaj je še bolj v skrbeh, kako bo hodila z nami. Ve se, da je artroza kolena neozdravljiva bolezen oziroma posledica obrabe hrustanca in posledično vnetja, zato je pomembno, da si pomagamo z raznimi pripomočki. Tako sem mamo prepričala, da gremo kupit eno opornico za koleno, ker ji bo olajšala bolečine, ker bo koleno bolj stabilno in ne bo toliko trenja med sklepom.

Šli sva v specializirano trgovino za zdravstvene pripomočke. Prijazna svetovalka je takoj pristopila do naju in ponudila pomoč. Povedali sva, po kaj sva prišli in usmerila naju je na drugi konec trgovine k raznim opornicam. Ponovno naju je vprašala za katero zadevo gre in vzela meter, ter pomerila obseg kolena. Svetovala nam je dve opornici. Ki bi bili primerni. Poiskala je velikosti in nam jih dala za pomerit. Mama je šla v kabino in si nadela opornici in izbrala eno, ki ji je bila najbolj udobna. Svetovala nama je še mazilo za lajšanje bolečin na bazi zelišč ter priporočala še prehranska dopolnila za sklepe, da malo nahranijo sklep s hialuronsko kislino in glukozaminom. Mama se je odločila, da bo kupila najprej opornico za koleno samo za eno nogo, to ki je kar zelo boleča in se bo kasneje odločila še za drugo. Odšli sva iz trgovine domov pripravit še ostale potrebne stvari, ki jih bomo vzeli s sabo. Mama je bila naročena še pri osebnemu zdravniku zato smo počakali še, da opravi še ta pregled. Seveda mu je povedala, da namerava dosti hoditi, ker gre na počitnice.

Mami se je pojavila artroza kolena na obeh nogah

Seveda je samo pozdravil njeno odločitev. Kadar je načeta artroza kolena, je zelo pomembna telesna aktivnost in hoja, da okrepi mišice okoli kolena in s tem razbremeni sklepe. Predpisal ji je še nesteroidne antirevmatike, če bi bilo zelo hudo in ji zaželel lepe počitnice.