Pred kratkim, sem se v šoli srečal z raziskovalno nalogo, kjer smo vsi učenci dobili določeno temo, katero je bilo potrebno raziskati in odgovoriti na neko ključno vprašanje. Moje vprašanje pa se je nanašalo na to, kako se zagotavlja varnost živil, ki jih kupujemo na policah v trgovinah. Tako pa sem se te naloge že nekoliko veselil, saj se mi je to vprašanje zdelo zelo dobro, saj res nisem imel niti male ideje, kakšen je odgovor na to.
No tako pa sem se lotil raziskave, kjer pa sem pri tej temi hitro naletel na kratico haccp. Ta kratica pa pomeni Hazard Analysis and Critical Control Points, ki pa predstavlja sistem, s katerim se zagotavlja varnost živil, ter vključuje razne procese in pa načrte, katerih se je potrebno držati, da lahko res tako zagotovimo varno prehrano, ter tako minimaliziramo možnost, da bi prišlo do kakšne zastrupitve.
No tako pa obstaja nekaj ključnih točk, ki so povezane s haccp. Če jih nekaj naštejemo, lahko omenimo sprva identifikacijo in iskanje nevarnosti. To pa pomeni, da je potrebno preučiti celoten proces pridelovanja nekega živila, ter se tako nato osredotočiti in označiti kritične točke v temu procesu, kjer bi lahko prišlo do kakšnega tveganja.
Nato pa haccp temelji na temu, da za vse te kritične točke, najde ustrezne ukrepe, da se z njimi minimalizira nevarnost tveganja z raznimi zastrupitvami od živil.
Tako pa je v sistemu haccp še nekaj dodatnih ključnih faktorjev, vendar so ti nekako ključni in najlažji za razumeti. Tako pa sem s to svojo raziskovalno nalogo ugotovil, da je zagotavljanje varne hrane veliko bolj komplicirano, kot pa sem si sprva mislil. Tako pa smo lahko tudi zelo veseli, da se je razvil ta sistem, imenovan haccp, saj lahko samo tako zagotovimo, da je vsa hrana, ki jo kupimo na policah v trgovinah, varna.